Mezinárodní den dětí se slaví každý rok 1. června. U příležitosti tohoto významného dne jsou pro děti připravovány různé společenské a sportovní akce. Tento den má upozornit veřejnost na práva a potřeby dětí. Na tento den se všechny děti vždy velmi těší. Abychom v dětech jejich radost ještě více podpořili, rozhodli jsme se na naší škole strávit tento den velmi zábavně a aktivně.
Žáci pátých ročníků si připravili pro své spolužáky z nižších ročníků spoustu originálních stanovišť. V nich pak měli mladší žáci plnit všelijaké úkoly. Například na jednom ze stanovišť mohli žáci řešit šifry mitra Leonarda, na jiném stanovišti si vyzkoušeli, jak nechat zmizet míček, na dalším se naučili skládat lodičky z papíru či rozpoznávat různé předměty se zavázanýma očima. Aby žáci věděli, které všechny aktivity již splnili, dostali od organizátorů při příchodu kartičku, na kterou jim po splněném úkolu přibyla značka, která symbolizovala, že daný úkol řádně splnil. Cílem bylo oběhnout co nejvíce stanovišť a získat co nejvíce značek, razítek či jiných symbolů. Všechno dění se odehrávalo ve venkovních prostorách školy. Podle zpětné reakce žáků i radostných úsměvů, které měli všichni zúčastnění během i po skončení aktivit ve tvářích, lze usoudit, že si celý den užili.

Takto popsala celou akci žákyně 5. Ročníku: „Den dětí se konal 1. června na ZŠ Horácké náměstí. Den dětí organizovaly páté třídy pro 1. - 4. ročník. Páťáci se rozdělili na několik stanovišť a domluvili si program pro nižší ročníky. Páťáci si prvně stanoviště sami připravili. Například stanoviště s nerf pistolemi si ty pistole musely donést. Na našem stanovišti jsme dělali triky s kelímky a kuličkou. Konalo se to ve slunečný den, takže všem bylo horko. První přišly 1. třídy. Všem, kteří stanoviště splnili, jsme dali razítko a bonbón. Děti měly přichystané cedulky pro razítka, které na stanovištích dostávaly. Pro děti bylo nachystáno hodně stanovišť, například střílení z nerfek, ochutnávání jídla se zavázanýma očima, šahání do zakrytých krabic se zavázanýma očima, šifry na rozluštění a přenášení kelímku s vodou atd. Den dětí si všichni užili. Byli jsme na děti milí. Už se těším na příští takový den. Hlavně mě bavilo organizovat naše stanoviště.“

Ivana Melichárková