21 Strom života foto v2 1Domov pro osoby se zdravotním postižením Tereza uspořádal pod záštitou starosty MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora Mgr. Bc. Marka Viskota dne 31. 5. 2018 již podeváté integrační akci „Strom života Domova Tereza“.
Podnětem pro každoroční setkávání obyvatel Domova Tereza a jejich přátel a známých z řečkovických škol, spřízněných zařízení či dalších institucí a jedinců, kteří si k Domovu a jeho obyvatelům našli cestu, se stalo zasazení lípy – Stromu života – v roce 2010 v parku mezi bytovými domy Novoměstská 41 – 45 jako symbolu rovnosti všech lidí, kteří chtějí žít společně bez ohledu na své společenské, věkové nebo zdravotní znevýhodnění.
Již potřetí jsme se mohli radovat z toho, že jsme dostali možnost uspořádat Strom života v areálu bývalého pivovaru v Řečkovicích, a tak amfiteátr 31. května krátce po třinácté hodině obsadil dav hippies, záplava květin a účinkující v tematickém oblečení, kteří šířili poselství míru a lásky.
Celým odpolednem nás provázel osvědčený tandem moderátorek Lenky Krátké a Veroniky. Jen co všechny přítomné přivítaly, dostal pro úvodní slovo prostor také pan starosta Mgr. Bc. Marek Viskot a vedoucí Domova pro osoby se zdravotním postižením Tereza pan Bc. Karel Bernášek. Po symbolickém zalévání Stromu života už následoval pestrý program, který zahájili obyvatelé Domova Tereza svým předtančením, a poté už následovala hudební vystoupení, ve kterých se představili kamarádi z Domova pro osoby se zdravotním postižením Srdíčko, žáci ze ZŠ Horácké náměstí a obyvatelé Domova pro osoby se zdravotním postižením Gaudium. Obyvatelé Domova Tereza si hudební vystoupení připravili tradičně ve spolupráci se studenty Gymnázia Řečkovice. Velmi příjemnou součástí programu bylo také vystoupení sdružení Veleta, jehož členové před hudební produkcí dali přednost tanci. Všichni účinkující pak měli možnost vrátit se ještě jednou k mikrofonům a připojit se k obyvatelům Domova Tereza při tradiční závěrečné písni Stromy.


Pro všechny bylo také nachystáno bohaté občerstvení, na jehož přípravě se podíleli obyvatelé Domova Tereza a některé jeho pracovnice. Ten, kdo rád soutěží, měl možnost zahrát si bingo o drobné ceny či si vyluštit květinovou křížovku. Návštěvníci si mimo jiné mohli také prohlédnout práce z výtvarných dílen Domova Tereza a koupí drobných dárkových předmětů (mýdlo, tašky, lžičky, náramky…) podpořit obyvatele domova v jejich další činnosti.
Závěr samotného programu patřil folkové skupině Repass, kterým patří obrovský dík za to, že už pátým rokem vystupují na Stromu života bez nároku na honorář a vždy se postarají o krásnou tečku za příjemně stráveným odpolednem.
O ozvučení celého programu se postarala Agentura Gardáš s výborným zvukařem panem Pavlem Plchem, kterým chci ještě jednou poděkovat. Poděkování pak patří i všem účinkujícím a kolektivu pracovníků Domova Tereza, kteří se podíleli na programu a samotných přípravách Stromu života.
Devátý ročník se nám opravdu vydařil, a už teď se těšíme na ten desátý. Co se týče hippies, dostanou pomyslně v řečkovickém amfiteátru opět prostor v sobotu 15. září, kdy se uskuteční charitativní akce BRNĚNSKÝSTOOCK – Dýcháme společně, pořádaná paní Lucií Kovářovou na podporu našeho Domova.

Vedoucí vychovatelka Mgr. Šárka Piskačová