Frikulín logoDDM Helceletka- pobočka Frikulín, Gromešova 1, Řečkovice, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., www.helceletka.cz/frikulin
Informace: Ivana Bláhová, tel. 775 174 463

Kroužky 2018/2019 - od 18. 6. už se můžete hlásit online na nový školní rok. Čeká na vás pár novinek, ale i stálice mezi kroužky. Sledujte náš web:
http://www.helceletka.cz/doku.php/pobocky/frikulin/start
nebo FB https://www.facebook.com/ddmfrikulin/.
Zahájení činnosti kroužků je od 24. 9. 2018

DDM Frikulín je jednou z mnoha poboček brněnské sítě Domů dětí a mládeže Helceletka. Sídlí v budově z první poloviny 20. století, v Kubově vile na adrese Gromešova 1 v Řečkovicích. Původní název z roku 2009, Mateřídouška, byl později nahrazen modernějším Frikulín. Ten vznikl přepisem české výslovnosti tří anglických slov free (= nezávislý), cool (= senzační) a in (= být v módě), která vystihují a zdůrazňují cíle našich pedagogů.
Historie Kubovy vily, v níž pobočka funguje, sahá až do 30. let minulého století. Společnými silami vybudovali bratři Kubové funkcionalistickou rodinnou vilu s přilehlou parkovou zahradou, sadem a vinohradem. Jako jejich rodinné sídlo sloužilo pouze do války. Od té doby krása vily vlivem několika nevítaných nájemníků uvadala a pomyslný hřebík do hrobu jí zatloukla výstavba čtyřproudé silnice v těsné blízkosti areálu. Od roku 2009 je Kubova vila využívána Domem dětí a mládeže a zprostředkovává řadu vzdělávacích a volnočasových aktivit všech věkových kategorií.
Hlavním pravidelným programem je tzv. Klub Frikulín, určený pro nejmladší ratolesti ve věku od dvou do pěti let. Harmonogram klubu je koncipován ve výchovných blocích, ve kterých se děti učí zvládat pobyt v kolektivu a bez rodičů, čímž trénují na svůj vstup do mateřských škol. V příjemném rodinném prostředí připravuje tým lektorů pestrý výtvarný, hudební a pohybový program s důrazem na individuální přístup a rozvoj samostatnosti, jazykových schopností a motorických schopností.


CVČPedagogové a třídy mateřských a základních škol mohou absolvovat různé druhy výukových programů pro mladé (před)školáky. Mimo klasické výukové programy se zaměřením na výtvarné workshopy, vaření a tradiční české svátky se na Frikulínu nebojíme experimentovat a po dohodě vytváříme i programy šité přímo na míru.
Pro zájemce o trávení volného času v odpoledních hodinách jsou od října do května k dispozici desítky pravidelných kroužků a klubů. Rozmanité druhy aktivit nabízíme nejen pro děti, ale i pro dospělé. Mezi dětmi jsou oblíbené především výtvarné, kuchařské, hudební nebo taneční kroužky. V nich si mohou vyzkoušet práci s keramickou hlínou, různé typy tradičních, ale i moderních uměleckých technik, v kuchyni se přiučit novým receptům, začít s hrou na klavír, kytaru a flétnu nebo se naučit nové jazyky.
Pravidelný program doplňují tematicky laděné víkendové akce, určené pro širokou veřejnost. S velkým úspěchem každoročně pořádáme např. Uspávání ježečků a Dýňové slavnosti na podzim, Adventní a Velikonoční dílničky a jarmark během Adventu a v období Velikonoc nebo třeba Pálení čarodějnic na konci dubna.
Přestože je většina škol o prázdninách zavřená, ve Frikulínu se pracuje v plném proudu. V průběhu prázdnin pořádáme pro děti přes pětadvacet příměstských táborů, které jsou skvělou příležitostí, jak zažít úžasná dobrodružství plná zábavy, odpočinku a pohody, najít si nové kamarády a zároveň načerpat nové zkušenosti. V rámci táborů mohou děti absolvovat všeobecně zaměřené tvoření, výlety za zvířátky, výlety vlakem po jižní Moravě nebo koupání u vody.
Krásné prázdniny všem přeje kolektiv lektorů DDM Frikulín.