08 Prostor u konečné tramvaje foto 1V letošním roce bude dokončena stavba polyfunkčního domu na rohu ulic Banskobystrická a Medlánecká. S jedním z investorů Ivem Prudkým jsme si popovídali o průběhu výstavby. Stejně jako naše čtenáře nás zajímalo, jaké bude využití moderních prostor v blízkosti konečné tramvaje.

Náš rozhovor nemůžeme začít jinou otázkou: Jaké služby nalezneme v novém domě u konečné tramvaje?

Rád prozradím už nyní, že občané v našem novém domě naleznou prodejnu potravin, řeznictví a kavárnu s cukrárnou. Nad obsazením komerčních prostor jsme hodně přemýšleli a zajímali se o názor radnice. Pravidelně jsme na toto téma hovořili přímo se starostou, který měl o chybějících službách jasnou představu, která se shodovala s názory místních.

Když jste přemýšlel o typu služeb, praly se ve vás potřeby řečkovického občana s podnikatelem, který musí přemýšlet v kladných číslech?

Na jednu stranu je logické a normální, že se podniká za účelem zisku a vždy se musí hledět na to, jaké nájemné získáváme. Na stranu druhou tím, že jsem z naší čtvrti, je nutné, aby moje konání mělo i širší smysl v rámci odpovědnosti k regionu. Jsem přesvědčený, že přicházíme se zajímavým a potřebným rozšířením nabídky dosavadních služeb v Řečkovicích. Kromě zmíněných provozoven se k nám navíc přesouvá z Banskobystrické ulice také Centrum služeb občanům včetně výdejního místa Zásilkovny.

V přízemí citlivě zasazeného čtyřpatrového objektu budou služby, ale co bude v patrech?

Komerčních prostory v přízemí doplní 23 bytových jednotek ve třech nadzemních patrech. Charakter prostor jsme samozřejmě museli řešit na základě územního plánu, který v rámci smíšené plochy hovoří o kombinaci bytů a služeb. Vše nám do sebe zapadá a dává nám smysl.

Podle údajů z webových stránek se většina bytů prodala se značným předstihem.

Máte pravdu, a důvody jsou jasné. Městská část Řečkovice a Mokrá Hora je v rámci Brna jednou z nejatraktivnějších lokalit. Je tu prakticky nulová kriminalita, jsou tu kvalitní služby, dostatek školek a škol, sportoviště, krásná příroda, přátelské a konzistentní prostředí. A přitom tu nejsou nová místa k bydlení.

Narážíte, předpokládám, na dlouhodobě chybějící nový územní plán, který by v Brně umožňoval výstavbu nových bytů.

Ano, to nám pochopitelně hrálo do karet. Zároveň se ale domnívám, že jsme zvolili ideální kombinaci využití, a i samotný dům bude vypadat reprezentativně. Od začátku si uvědomujeme, že se nacházíme na jednom z nejexponovanějších míst v Řečkovicích. Stejně jako se radnice postarala o novou dlažbu a přístřešek na konečné tramvaje, také my chceme přispět k tomu, aby se celá oblast kolem konečné tramvaje stala výstavným místem naší čtvrti.

Nový dům roste doslova před očima. Jak jste vlastně spokojený s průběhem stavby a kdy by měla být dokončena?

Samotná stavba nebývá u podobných projektů největší problém. Mnohem delší dobu než stavební práce trvalo vyřizování všech povolení. Samotná fyzická realizace pak započala v roku 2017, přičemž s kolaudací počítáme už v prosinci roku letošního. Nic prozatím nenapovídá tomu, že bychom stavbu neměli stihnout podle plánu.

Přeji Vám hodně štěstí a děkuji za rozhovor.

Martin Otčenášek