07 Rekonstrukce gymnázia foto 1Každý, kdo prochází kolem budovy gymnázia na ulici Terezy Novákové, si určitě všimne stavebního ruchu. Nad budovou je vidět vrchol stavebního výtahu, na parkovišti přibylo oplocení, přijíždí a odjíždí technika. Možná v okamžiku, kdy čtete tento článek, už započala demotáž střechy a budova definitivně ztrácí svou nynější podobu. Nová podoba bude moderní, neobvyklá a půjde o zajímavou dominantu horní části Řečkovic – oblouková střecha bude doplněna navazujícím textilním zastíněním.

Dne 14. května bylo předáno staveniště a mnoho let připravovaná stavební akce byla zahájena. Stavbu realizuje firma Porr, a. s., financována je z evropských fondů, ze státního rozpočtu a nemalou částí z rozpočtu Jihomoravského kraje. Akce je naplánována tak, že do Vánoc 2018 by mělo být vše dokončeno – práce tedy musí postupovat rychle.
Bude odstraněna celá střecha a na jejím místě bude vybudována nová tak, aby mohl být prostor půdy přebudován na učebny. Škola tak získá moderní laboratoře a posluchárny. V zadní části školy bude vybudována menší přístavba, která pojme dvě malé jazykové učebny, kabinet a výtah.

Termíny nejdůležitějších prací předpokládáme tyto: koncem června započne demontáž střechy a současná betonáž nosné podlahy nově vznikajícího poschodí. V polovině srpna pak přijedou kamiony s lepenými prohnutými vazníky, které budou tvořit konstrukci nové střechy, a spolu s jejich instalací bude okamžitě kompletována celá střecha. Od poloviny září předpokládáme práce pod novou střechou – příčky, instalatérské práce apod., od října pak instalaci vybavení.

Během této stavební akce ještě nedojde na opravu fasády a výměnu oken v zadní části školy. Tyto úpravy, pokud vše dobře dopadne, proběhnou o dalších prázdninách.

Doufáme, že koncem listopadu 2018 bude stavba dokončena a před Vánocemi, popř. brzy po nich, budeme moci uspořádat Den otevřených dveří, na kterém si bude moci každý zájemce novou budovu detailně prohlédnout.

Peter Krupka
ředitel gymnázia